Hamas’ın kaybettiği liderler! Kassam’dan Sinvar’a…

Hamas'ın askeri ve siyasi kadrosundaki önemli liderler, İsrail'in düzenlediği suikastlar sonucunda şehit oldu. İzzeddin el-Kassam'dan Yahya Sinvar’a kadar uzanan bu liderler, Filistin direnişinde önemli yerlere sahip. İşte mücadelenin tarihine damga vurmuş isimler…

Hamas’ın kaybettiği liderler! Kassam’dan Sinvar’a…

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamas'ın silahlı mücadelesine adını veren İzzeddin el-Kassam'dan Yahya Sinvar’a kadar, direniş liderleri Filistin davası için hayatlarını feda etti. İsrail'in suikastlarına hedef olan bu liderler, Filistin direnişinin sembol isimleri olarak tarihe geçti.

Hamas'ın askeri ve siyasi liderlerinin isimleri, Filistin direnişinde sembol haline geldi. İzzeddin el-Kassam'dan Yahya Sinvar'a kadar uzanan bu direniş liderleri, İsrail'in hedefindeki isimler olarak şehit oldu. 

ŞEYH İZZEDDİN EL-KASSAM

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, adını Filistin’in sömürgecilere karşı direnişinde önemli bir rol oynayan Şeyh İzzeddin el-Kassam’dan alıyor. Kassam, 1935 yılında İngiliz güçleri tarafından şehit edildi ve bu olay, 1936'daki Büyük Filistin İsyanı’nın fitilini ateşledi. El-Kassam, İngilizler ve Fransız işgaline karşı gerilla savaşı başlatan bir lider olarak hatırlanıyor.

FETHİ ŞİKAKİ

1951’de Gazze'nin Rafah mülteci kampında dünyaya geldi. 1986'da İslami Cihad Hareketi'nin temelini attı ve 1995’te Malta'da İsrail istihbaratı tarafından suikast sonucu şehit edildi. Şikaki, Filistin'in bağımsızlık mücadelesinde önemli bir rol oynamış bir liderdi.

SALAH ŞEHADE

Hamas’ın askeri kanadının kurucularından biriydi ve Kassam Tugayları’nı şekillendiren isim oldu. 2002 yılında Gazze'deki evine düzenlenen hava saldırısında şehit oldu. Şehade, İsrail'e karşı direnişin askeri boyutunu geliştiren liderlerden biriydi.

YAHYA AYYAŞ

"Mühendis" lakabıyla bilinen bir başka direniş lideriydi. 1996 yılında Gazze'de, patlayıcı yerleştirilmiş bir telefonla düzenlenen suikast sonucu şehit oldu.

İSMAİL EBU ŞANAB

Hamas'ın en önemli kurucularından biriydi ve 2003 yılında İsrail'in düzenlediği füze saldırısında şehit oldu.

ŞEYH AHMED YASİN

Hamas'ın kurucusu ve dini lideri olarak biliniyordu. 2004 yılında sabah namazından çıkarken İsrail hava saldırısında şehit oldu.

ABDULAZİZ RANTİSİ

Ahmed Yasin'in suikastının ardından Hamas'ın liderliğine getirildi, ancak bir ay sonra 2004’te İsrail’in düzenlediği füze saldırısında şehit oldu.

ADNAN EL-GUL

"Kassam füzelerinin babası" olarak bilinen Hamas’ın askeri kanadındaki kilit bir isimdi. 2004 yılında İsrail hava saldırısında şehit oldu. 

SAİD SİYAM 

2006'da Hamas’ın hükümetinde İçişleri Bakanlığı yaptı. 2008-2009 Dökme Kurşun Operasyonu sırasında İsrail’in Gazze'deki evine düzenlediği saldırıda şehit oldu.

NİZAR REYYAN

 Hamas'ın hem siyasi hem de askeri liderlerindendi. 2009 yılında İsrail’in hava saldırısında şehit oldu.

MAHMUD EL-MABHUH

Hamas'ın silah ve ekipman temininden sorumlu lideriydi ve 2010 yılında Dubai'de İsrail ajanları tarafından suikaste uğrayarak şehit oldu. 

AHMED CABARİ

Kassam Tugayları’nın üst düzey askeri lideriydi ve 2012 yılında Gazze'de arabasına düzenlenen hava saldırısında şehit oldu.

RAED EL-ATTAR

Hamas'ın askeri gücünü inşa eden önemli bir liderdi. 2014 yılında İsrail uçakları tarafından Gazze'deki evine düzenlenen saldırıda şehit edildi.

SALİH EL-ARURİ

Hamas’ın kıdemli liderlerinden biriydi ve 2024'te Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta İsrail hava saldırısında şehit oldu.

İSMAİL HANİYE

Hamas’ın siyasi kanadının lideriydi ve 2024'te Tahran'da suikaste uğrayarak şehit oldu.

YAHYA SİNVAR

Son olarak, İsmail Haniye'nin şehadetinin ardından Hamas’ın liderliğine getirilen Yahya Sinvar da Gazze’deki bir İsrail saldırısında şehit oldu. 

Hamas’ın kaybettiği liderler! Kassam’dan Sinvar’a…

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.